Welkom in Auvergne. Auvergne is een 26.013km2 groot gebied in midden Frankrijk. Rond 980 leefde het Gallische volk, de Arverni, in Auvergne. Dit is ook waar deze regio zijn naam van krijgt. De hoofdstad van Auvergne is Clermont-Ferrand en deze provincie is in 1790 uit vier departementen gevormd. Auvergne is een echte muziek regio en staat bekend om de grote muzikale cultuur die deze regio rijk is. Vroeger werd alle kennis van de muziek van persoon op persoon overgebracht, maar sinds de jaren 70 werd de traditionele muziek op bandjes gezet. Auvergne heeft niet het beste klimaat met een gemiddelde jaarlijkse temperatuur van 12 graden Celsius, maar het is zeker niet slecht. Nederland heeft een gemiddelde temperatuur van 10 graden Celsius.

Kamperen in Auvergne

Het is erg leuk om in Auvergne te kamperen, het is niet te warm en niet te koud om je tentje op te zetten en er is genoeg groen in de buurt om van je camping te kunnen genieten. Er zijn een aantal leuke steden die je kunt bezoeken als je wat cultuur wilt proeven en hierdoor wordt Auvergne ook steeds populairder bij toeristen. Auvergne is een van de minst dichtbevolkte regio’s van Europa. Dus als je een rustige en vredige camping zoekt kun je hier prima terecht, als je echter van het stadsleven houdt is dit niet echt de regio voor jou. Maarja, als je een stadsmens bent moet je ook niet gaan kamperen.

Natuur in Auvergne

Het landschap van Auvergne kent veel heuvels, maar deze zijn niet zo gevormd zoals je dat in eerste instantie zou denken. Auvergne kent namelijk veel vulkanen, je hoeft echter niet bang te zijn dat je camping overnacht veranderd in een brandende lava hel, want de laatste gedocumenteerde uitbarsting in Frankrijk was zo’n 6000 jaar geleden. De vulkanen werden zo’n 70.000 jaar geleden gevormd en door erosie zijn het nu ronde heuvels magma geworden. De 40km lange vulkaanketen wordt Chaîne des Puys genoemd en zorgt voor een prachtig uitzicht mocht je in de buurt kamperen. Het is dan ook erg leuk om hier een lange wandeltocht te maken mocht je hier behoefte aan hebben. Verder bestaat Auvergne voor 25% uit bos en 45% uit grasland, ideaal voor een prachtige groene camping in het bos! Je hebt op een boscamping altijd voldoende beschutting en schaduwrijke plekken. Kamperen in het bos heeft dan ook als nadeel dat het soms wat kouder is omdat er weinig zonlicht door de takken en bladeren van de bomen komt. Je kunt soms specifiek vragen op een staanplaats op een open-veld of open-vlakte op de boscamping.

Steden in Auvergne

Hoewel Auvergne een van de minst bevolkte regio’s van Europa is heeft Auvergne natuurlijk wel steden. Een aantal leuke steden zijn Riom, Vichy, Aurillac en Clermont-Ferrand. Clermont-Ferrand is een prachtige stad, midden in de stad kun je ook de Puy de Dome vulkaan, dit is de hoogste van de Chaîne des Puys vulkaan rug. Verder is het plein Place de Jaude ook een prachtige locatie, waar het grote standbeeld van Vercingetorix staat, een mooie foto momentje. Op de sokkel van het beeld staat: “J’ai pris les armes pour la liberté de tous” gegraveerd, wat “ Ik heb de wapens opgepakt voor de vrijheid van iedereen” betekent. Verder heeft Clermont-Ferrand prachtige architectuur, de Nore-Dame du Port is een prachtige kerk uit de 11e eeuw, de Cathédrale Notre-Dame-de-l’Assomption de Clermont-ferrand is een gigantische gotische kathedraal. Als je hier in de buurt kampeert moet je dit gewoon bezoeken.

Aanraders in Auvergne

Zoals eerder genoemd is de vulkaan rug een prachtig plaatje om eens te bezoeken en een wandeling te maken. Het is adembenemend om de zon achter de Puys de Dôme onder te zien gaan. Verder is Clermont-Ferrand een must see van Auvergne. Met de kerken, kathedraal en drie botanische tuinen kun je hier meerdere dagen vertoeven. In Auvergne is echt voor iedereen wel wat te vinden, of je nou van mooie steden houdt of liever in alle pracht en glorie van de natuur kampeert, in Auvergne kan je terecht.