Wilt u even heerlijk tot rust komen en genieten van al het moois van een ander land, maar niet te ver weg gaan? Een vakantie in Groot-Brittannië biedt u alle voordelen van een nieuwe omgeving, zonder dat u eerst uren moet vliegen. Groot-Brittannië bestaat uit Engeland, Schotland en Wales en vormt samen met Noord-Ierland het Verenigd Koninkrijk. Van de woeste natuur van Schotland tot grote winkelsteden als Londen en van heerlijke badplaatsen zoals Brighton tot een romantische spahotels in Wales: Groot-Brittannië heeft het allemaal. Dat maakt een weekendje weg in Groot-Brittannië tot een onvergetelijke herinnering en zorgt ervoor dat u zeker nog meerdere malen terug wilt naar dit prachtige gebied.   

Engeland 

Engeland is het bekendste deel van Groot-Brittannië, waarschijnlijk omdat de hoofdstad London ook tegelijkertijd de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk is. Londen staat natuurlijk bekend als winkelstad met grote warenhuizen als Harrods en Selfridges en leuke markten zoals Greenwich Market en Broadway Market. Maar ook kunst- en geschiedenisliefhebbers zullen een geweldige tijd hebben in Londen. Van de bekende bezienswaardigheden als de Tower Bridge en Buckingham Palace tot het British Museum en Tate Britain waar u kunt genieten van moderne kunst: Londen biedt voor ieder wat wils. Kiest u liever voor een wat rustigere omgeving? Dan kunt u ook een huisje in bijvoorbeeld het graafschap Suffolk huren. Op zo’n 100 kilometer afstand van Londen is dit gebied dichtbij genoeg voor een dagtrip, maar rustgevend genoeg voor mensen die zich willen ontspannen. Met rustieke dorpjes, prachtige bossen en heerlijke stranden is dit de ideale plek voor de hele familie. 

Wales 

Het vakantieland Wales bevindt zich in het westelijke gedeelte van Groot-Brittannië en is altijd al een beetje apart geweest van de rest. Met een eigen taal en cultuur onderscheiden de Welshmen zich van de rest van het eiland en het gebied herbergt nog een aantal burchten en kastelen die herinneren aan de roemruchte tijd waarin de Welshmen streden voor hun eigen land. Tegenwoordig kiezen toeristen voor Wales niet alleen vanwege de rijke historie, maar ook vanwege de prachtige natuur en de vele winkelmogelijkheden. Wales kent een paar grote steden zoals Cardiff en Swansea, met gezellige restaurants en winkelcentra met zowel lokale uitbaters als de grote merken. In de bergen van Snowdonia kunnen winkelliefhebbers hun hart ophalen met prachtige kraters en schitterende kustlijnen. Liefhebbers van architectuur zullen genieten van Portmeirion. Dit kleine dorpje is speciaal ontworpen door een architect en is dan ook een lust voor het oog. De kleurrijke gebouwen en het centrale plein met zijn Mediterrane planten en bomen geven u het gevoel alsof u aan de Rivièra bent. En dat was precies het doel van architect Sir Clough Williams-Ellis.

Schotland

Met ruige kusten en eenzame eilanden herbergt reisbestemming Schotland allerlei verschillende soorten planten en dieren. Zo komen de korte, krachtige Shetland pony’s van de Shetland-eilanden, een eilandengroep ten noordoosten van Schotland. Met zo’n 100 verschillende eilanden is dit gebied ideaal voor mensen die van kust, rotsen, strand en woeste natuur houden. Ook vogelliefhebbers hebben hier een heerlijke tijd, omdat hier jaarlijks meer dan 1 miljoen vogels hun nesten bouwen. Geniet van bijzondere vogelsoorten als papegaaiduikers, drieteenmeeuwen en zeekoeten en spot zeldzame trekvogels onder leiding van een ervaren ranger. Schotland is de thuisbasis van golf en met meer dan 550 golfbanen is er dus voor golfliefhebbers genoeg gelegenheid om te oefenen. Wandel- en watersportliefhebbers kunnen genieten van de prachtige nationale parken Cairngorms en Loch Lomond & The Trossachs. Wilt u op zoek naar avontuur? Brengt u dan eens een bezoek aan Loch Ness, en probeer een glimp op te vangen van het monster dat hier in dit meer zou leven.

Noord-Ierland

Toegegeven, Noord-Ierland hoort technisch gezien niet bij Groot-Brittannië. Omdat veel mensen de begrippen Engeland, het Verenigd Koninkrijk en Groot-Brittannië nog al eens door elkaar halen, wilden we het toch noemen. En waarom zouden we ook niet? Ondanks een bloedige geschiedenis heeft dit gebied een goede naam opgebouwd op toeristisch gebied. De hoofdstad Belfast met zijn prachtige St Anne kathedraal en zijn gezellige straatmarkten zijn ideaal om er een weekend even helemaal uit te zijn. Kinderen zullen de tijd van hun leven hebben in Aunt Sandra’s Candy Factory waar ze kunnen zien hoe heerlijkheden als chocola, karamel en ander snoep worden gemaakt. En natuurlijk kan er ook worden geproefd. Buiten Belfast vindt u onder andere de Sperrin Mountains, met prachtige vergezichten over met heide bedekte bergen, mooie wandelpaden en avontuurlijke mountainbike trails. Met parken vol herten, zwijnen en andere wilde dieren is dit de ideale gelegenheid voor natuurliefhebbers om volledig te ontspannen. Een speciale vermelding voor het Ulster American Folk Park is hier wel op zijn plaats. Dit openluchtmuseum richt zich op bezoekers die graag de geschiedenis met hun eigen ogen willen kunnen zien. Het laat zien hoe de emigranten die in de achttiende en negentiende eeuw Ierland verlieten om hun geluk te zoeken in de Verenigde Staten leefden. In de originele huizen kunt u zien hoe mensen toen leefden en dankzij vrijwilligers kunt u leren hoe men destijds de kost verdiende met brood bakken, spinnen, borduren en allerlei andere handenarbeid.