Veel mensen kiezen ervoor om in plaats van met het vliegtuig, op reis te gaan met de auto. Dit biedt een hoop vrijheid. Je kunt op die manier namelijk een hele hoop plekken zien, kunt gaan waar je wilt en hebt alle vrijheid. Dure hotelkamers zijn niet per se nodig; je kunt best een nachtje in de auto slapen. Maar waar dien je eigenlijk allemaal rekening mee te houden als je van plan bent te gaan reizen met je auto?

Pech in het buitenland

Ten eerste is het handig om enigszins verstand te hebben van autotechniek (of neem iemand mee die dat wel heeft). Stel je voor dat je strandt in the middle of nowhere, dan zul je zien dat deze kennis goed van pas komt. Als je speciaal een auto aan wilt gaan schaffen voor je reis, kun je bijvoorbeeld gaan voor een geexporteerde auto. Via bedrijven als Automotiveimport (te vinden op https://www.automotiveimport.nl/) kun je een geschikt model vinden. Ga daarbij het liefst voor een auto die zo min mogelijk onderhoud nodig heeft en die betrouwbaar is, om verrassingen onderweg te voorkomen. Zorg in ieder geval dat je verzekerd bent voor pechhulp in het buitenland; dat kan je een hoop gedoe schelen.

Documenten

Denk er ook aan dat je in sommige landen een speciaal (internationaal) rijbewijs nodig hebt. Vaak is dit in Europese landen echter niet het geval. Mocht je wel een internationaal rijbewijs nodig hebben, dan kun je dit aanvragen bij de ANWB. Je betaalt hier €12,70 voor. Zorg ook dat je altijd je kentekenbewijs bij je hebt. Verder is een WA-verzekering in de meeste landen verplicht. Check van tevoren of deze verzekering nog wel geldig is.

Overigens is het handig om te weten dat tanken in bepaalde landen (zoals Duitsland) goedkoper is dan in Nederland. Het kan dus voordelig zijn om ergens een tussenstop te maken.